Kopparslagarna...fortsättning

by anti 10. november 2012 11:03

 

Så, var har Lars Andersson fått sin gesälltid och tillbringat de drygt tio år som går innan han återvänder till Umeå. Om han nu lämnar Härnösand ganska snart efter att ha kommit dit borde Sundsvall, möjligtvis Gävle, vara ett rimligt antagande. Sundsvall Gustav Adolf församling saknar också tyvärr in-och utflyttningslängder för den aktuella tiden så enda möjligheten att kontrollera detta blir att gå igenom samtliga sidor i husförhörslängderna. I husförhörslängden för perioden 1813-1824 kan jag inte hitta honom, men...i längden för perioden 1803-1813 dyker han upp, som gesäll hos kopparslagare Johan Lundgren i kyrkoroten nr 11.

 

i högerkanten av sidan står följande noterat

 

 

Orten Härnösand och en notering om en flyttattest från 20/9 1810 och riktigt på det klara med vad det står för blir jag inte, kan det vara att han kom från Härnösand med attest 1810, eller att han kom från Härnösand och flyttade vidare 1810, eller att han 1810 flyttade till Härnösand.

Eftersom han inte finns i Sundsvall i nästföljande husförhörslängd, 1813-1824, tror jag att noteringarna gäller att han nämast kom från Härnösand och flyttade vidare 1810.

Men vart...., det är forftfarande 5 år kvar tills han flyttar till Umeå...

fortsättning följer.....

 

 

Tags:

Kopparslagarna, från början...

by anti 5. november 2012 09:31

 

Lars Andersson, son till Anders Persson och min farfars farfar är den förste kopparslagaren i släkten Thalén. Han föddes 1788 i Innertavle dit hans farfar, Pehr Andersson, kommit från Värmland i början på 1700-talet. Familjen flyttar sedermera via Sörfors till Västerhiske omkring 1803 och vid denna tidpunkt, endast omkring 15 år gammal, flyttar Lars till Härnösand tillsammans med sin två år äldre bror Isac. Redan några år tidigare har en ännu äldre broder, Anders Andersson f. 1781 flyttat till Härnösand och där tagit sig namnet Thalén. Så gör också Isac och Lars och omkring 1805 återfinns de tre bröderna i en husförhörslängd i Härnösands Domkyrkoförsamling som

Anders Andersson Thalén, Isac Andersson Thalén och Lars Andersson Thalén.

Anders och Isac blir kvar i Härnösand medan Lars beger sig vidare, och jag har ännu inte lyckats finna ut vart han tar vägen. Inga utflyttningslängder finns tillgängliga för Härnösands Domkyrkoförsamling för den aktuella tiden och det finns ingen notering i husförhörslängden om vart han tar vägen. Det finns ett intressant spår men varje försök att få det bekräftat har hitills stupat på att kyrkböcker saknats för just det jag letat efter.....

Så här ser det ut:

 

Nästa gång Lars Andersson Thalén dyker upp så vitt jag funnit är när han återkommer till Umeå och flyttar in i staden 1815. Nu är han kopparslagare och enligt en notering i husförhörslängden skall det finnas ett inflyttningsbevis, Nr 4 år 1815. Tyvärr finns inte in-och utflyttningslängder för denna tid bevarade för Umeå stadsförsamling, där skulle annars med all sannolikhet ha funnits en anteckning om var han närmast kom från. Någonstans har han utbildat sig till kopparslagare, han måste ha varit gesäll hos någon kopparslagare i flera år eftersom det var så man fick sin yrkesutbildning på den tiden. Att det inte är i Härnösand är jag säker på och också fått bekräftat av en släktforskare som kan Härnösand utan och innan för denna tid.

 

 

fortsättning följer.....

 

Tags:

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7
Theme by Mads Kristensen 

Aktiv igen!

huvudsakligen i Lena socken, Uppsala och fastigheten Lena Husby no 1.

 

 

Länk till mina anor,

och länk till Gunnels anor.

 

 

 2015-01-17

kalender

<<  juli 2022  >>
tiontofr
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

View posts in large calendar