1877-05-10

by anti 23. februari 2010 13:28

 

 Gifter sig Albertina Christina Nyström, ”uppasserska i staden” med Carl Johan Ramqvist , ”bokbindare i staden”. Staden är Köping och paret kommer att få sex barn, den näst yngste, Leonard Otniel, är Gunnels morfar.

Abertina är född i Fellingsbro, föräldrarna är ”Inhyses Erik Nyström och hustrun Brita Stina Andersdotter på Västra Sörby ägor”. Västra Sörby ligger mellan Arboga och Fellingsbro, ungefär en halv mil rakt öster om Fellingsbro. De gifter sig 1838 och  Brita Stina har då redan en oäkta son, Johan Gustaf, född 1837 i Arboga.

Paret kommer inte att få fler barn, det är Eriks andra gifte och han är 54 år när Albertina föds som nummer fem i barnaskaran. En syster, Johanna Mathilda, som är fem år när Albertina föds dör två år senare i smittkoppor.

 

Erik ingick sitt först gifte 1823-10-23 i Medåker med Anna Cajsa Holm från Hed, född 1792 och fyra år äldre än Erik. Han var då dräng och hon piga på Röfors gård som ligger ca 6 km uppströms Arbogaån från Arboga räknat. 

För Erik noteras att han har laglig ålder och någorlunda kristendomskunskaper och för Anna Cajsa att hon har laglig ålder samt goda kunskaper därtill förmyndare P.Holms bifall, daterat Gunnilbo by 6/4 1823.

 

 

Paret flyttar efter vigseln till ett torp på Västra Sörbys ägor och får tre barn, tre söner varav den yngste, Anders Gustaf, dör strax före tre års ålder i ”magplågor”.

 

Anna Cajsa föder ytterligare ett barn som inte överlever och vid 46 års ålder, 1837, dör hon i lungsot. I kyrkoboken anges hennes uppförande vara ”christligt”.

 

Tags:

Albertina Christina Nyström

by anti 22. februari 2010 17:51

född 1850-10-08 i Fellingsbro.

Nu tror jag att jag fått tag på hennes anor och snart kommer de.....

Tags:

Rörigt i Fellingsbro

by anti 17. februari 2010 11:45

Gunnels mf mf levde sitt liv i Fellingsbro. Kyrkböckerna är lite svåra att följa och uppgifterna verkar inte alltid vara rätt, ibland är han född 1796 och ibland 1794, ....slarviga präster kanske. Men, jag tror jag är på rätt spår nu....... återkommer.....

Tags:

Åter från

by anti 14. februari 2010 18:52

besök i Stockholm

Tags:

fortsättning

by anti 6. februari 2010 12:06

I stället återfinns de på Sandö i Ångermanälven , 1847. Den 11 februari föds dottern Maria Christina och redan samma år flyttar de vidare, enligt husförhörslängden till Gävle. Kanske gick resan mot Gävle till sjöss, här låg ett glasbruk, Sandö Glasbruk (1750-1928), och fartygen tog säkert även passagerare.

Tio år senare, 1857, kommer familjen till Skön, Tunadals Ångkvarn och Såg. De uppges i husförhörslängden ha kommit från Ullånger men jag har inte kunnat hitta några spår av dem där.

Nästa anhalt blir prästgården i Skön där Anders har tjänst som dräng. 1859 flyttar de så till ett torp i Usland på Alnön. I september 1866 dör Anders. Dottern, Maria Christina föder samma år oäkta sonen Jonas Arvid i Attmar men återvänder till modern på Alnön och Usland och gifter sig där sedermera med Johannes Eriksson från Mangskog i Värmland (se nedan, 28. december 2009 ff).

Vid 1890 års folkräkning är Johannes och Maria bosatta på ett torp i Rökland, Alnö, och hos dem bor Sophia Magdalena, nu 74 år gammal.

Mer skall förhoppningsvis komma, eftersökning i Gävle, tog dom sig dit från Sandö och när dog Sophia Magdalena?

Men närmast ser det ut att bli Österlund-Ramqvist forskning.

Tags:

till Täfra i Arnäs församling,

by anti 3. februari 2010 10:46

Ångermanland kommer hon samma år och tar tjänst som piga hos gästgivare Mattias Strandberg. Tre år senare, 1845 i september kommer drängen Anders Jonsson Forsberg, närmast från Högsjö (söder om Kramfors) och får tjänst där. I husförhörslängden noteras för honom " I strafflängd ej nämnd".

1846-05-03 gifter de sig, för Sophia Magdalena noteras " Skriftl. betyg för fadren som Joh. Johansson i Umeå och Bjänberg". Närvarande är bonden Lars Gidlund.

Ett halvår senare noteras de som utflyttade, för Anders Jonsson Forsbergs del står bl.a. att läsa "Njuter sitt fr. Högssjö hit medhaft betyg d. 18/9 1845 till grund med det tillägg, att mot dess vandel här ej varit något att påminna". För Sophia Magdalena noteras bl.a. " Väl frögdad" (frejdad), d.v.s.  har ett gott renommé, god frejd, inget finns att klaga på vad gäller leverne .

De uppges flytta till Umeå landsförsamling, men...det skall visa sig inte vara riktigt, mer om det kommer...

 

Tags:

Dags för..

by anti 1. februari 2010 14:20

Sophia Magdalena Johansdotters  (min fm fm m) äventyr, så långt jag kunnat följa.

Hon var född i Ersmark, västerbotten, 1816, som fjärde barn till föräldrarna Johan Johansson och Anna Stina Olofsdotter. Sophia Magdalena får ytterligare fyra syskon, fyra yngre bröder. Åtminstone de tre yngsta är halvbröder, moder till dessa är Greta Cajsa Hägglund.  Olof, den yngste, föds 1826 när modern hunnit bli 51 år men då har Sophia Magdalena redan lämnat familjen. Vid sex års ålder blir hon fosterbarn till ett barnlöst par i Ersmark, den by hon föddes i (paret anges som faddrar vid Sophia Magdalenas födelse).

Omkring  1832, vid 16 års ålder, tar Sophia Magdalena tjänst som piga i Sörböle. Fram till 1838 har hon därefter tjänst som piga i Djäkneböle, Håkmark, Hissjön, Flurkmark, samt Gunnismark och Bullmark i Sävar församling. Därefter återvänder hon till Umeå Landsförsamling och tar tjänst som piga hos gästgivare Hans Boberg i Innertavle. Redan året därpå flyttar hon till Västerteg  och 1840 flyttar hon så in i Umeå Stad i tjänst hos en handlare. Här blir hon kvar ett och ett halvt år.

I utflyttningsintyget från Umeå Stad, daterat 1842-05-21 står bl.a. att läsa att hon har nöjaktiga kunskaper i kristendom, ingen nattvardsgång i Umeå, i husförhören ledig, van samt att hon har god frejd, d.v.s åtnjuter medborgerligt förtroende. Hon uppges flytta till Arnäs, Västernorrland.

 

Mera kommer.......

 

Tags:

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7
Theme by Mads Kristensen 

Aktiv igen!

huvudsakligen i Lena socken, Uppsala och fastigheten Lena Husby no 1.

 

 

Länk till mina anor,

och länk till Gunnels anor.

 

 

 2015-01-17

kalender

<<  juli 2022  >>
tiontofr
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

View posts in large calendar